Hva er digitalisering, og hvordan påvirker det livene våre?

Denne uken hadde vi de første forelesningene med Arne Krokan som er foreleser i faget Digital økonomi og forretningsmodeller. En del av forelesningen tok for seg hvordan den digitale verden har endret seg, og hvordan det kommer til å utvikle seg og påvirke oss i fremtiden. Vi fikk i oppgave å skrive et innlegg om våre tanker rundt temaene som det ble snakket om i forelesningene. Jeg har derfor valgt å skrive litt om digitalisering og om hvordan det påvirker oss i mitt første innlegg på bloggen. For det har skjedd store endringer i løpet av de siste 10 årene, og utviklingen fortsetter.

Fra Google

Begrepet digitalisering

Først vil jeg ta for meg hva som menes med begrepet digitaliseringIfølge Wikipedia handler digitalisering om konvertering av analoge data til digitale, men også om innføring av digital teknologi som effektiviserer prosesser og endrer arbeidslivet. Digitalisering handler om at hverdagen har blitt enklere for oss mennesker. Det handler om at man tar i bruk datatekniske metoder for å erstatte eller forenkle prosesser som før har vært gjort fysisk av manuell arbeidskraft.

Hvordan påvirker digitalisering våre liv?  

I løpet av det siste tiåret har digitalisering medført store endringer i livene våre. Før den tid ble det i stor grad utført manuelle oppgaver i arbeidslivet, og oppgavene som ble utført var tidkrevende og krevde mye arbeidskraft. Vi hadde ikke smarttelefoner med muligheter for nedlasting av tjenester som ulike applikasjoner har å by på. Man kan i dag laste ned applikasjoner for de tjenestene man ønsker å ta i bruk, for å forenkle hverdagen vår, både i arbeidslivet og i privatlivet. 

Men digitaliseringen har både gitt positive og negative konsekvenser.
Den har gjort at vi raskt kan tilegne oss informasjon om hva som skjer rundt oss, – om menneskene rundt oss, og det gir oss muligheter til å kommunisere med omverdenen på en enklere måte enn før. Nå går det ikke en dag eller kanskje en time uten at vi sjekker smarttelefonene, og er innom applikasjonene for de sosiale mediene vi følger, for å følge andres hverdag i sosiale medier. 

De positive følgene er at det via teknologiske og digitale verktøy er lettere får tilgang til tjenester. Vi trenger ikke lenger ringe for å bestille time hos legen eller reservere bord på restaurant. Vi går inn selv og reserverer eller avbestiller om det likevel ikke passer. 

Det har gitt oss muligheten til å kontakte andre og delta i sosiale nettverk via pc eller smarttelefon. Muligheten til å arrangere møter via Skype er en positiv tilførsel av muligheter for å bespare tid og penger, men også på samme tid miljøet siden man reiser mindre.

Men det er ikke bare positivt ved digitalisering, og det som er mest negativt er at vi bruker altfor mye tid på smarttelefonen, og alt det sosiale går gjennom ved å bruke ulike tjenester og applikasjoner. Vi har med oss smarttelefonen over alt til enhver tid, og som gjør at vi mister det sosiale i offentligheten. Man snakkes og treffes i sosiale medier i stedet for å fysisk treffes. Også møter i arbeidslivet der man fysisk treffes, blir erstattet med nettbaserte møter. På arbeidsplassen snakkes man på Skype heller enn å møtes over en kaffekopp og diskutere saken. 

Fra Google

Håper du finner blogginnlegget og tankene mine interessante, og at du vil fortsette å følge meg videre dette semesteret.

– Synne Gald Ullereng

28 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *