Personlig merkevarebygging

Da var vi gang med den tredje delen av digital markedsføring, og i denne modulen skal foreleser Karl Philip ta oss igjennom e-varehandel. Vi skal i løpet av de neste forelesningene lære oss hvordan vi skal sette opp en velfungerende nettbutikk, som en del av eksamen. 

Den første forelesningen gikk over Zoom, og det i forhold til dagens situasjon med Koronautbrudd. Vi ble introdusert for basecamp som er en kommunikasjonskanal vi skal bruke i denne modulen, for å synliggjøre mål som hvert team har satt. I forelesningen var det tre tidligere studenter som snakket om deres erfaringer, opplevelser og hva vi bør gjøre for å få mest mulig ut av semesteret, med tanke på nettbutikk og hvordan markedsføre seg selv.

Blide hentet fra Unsplash.com

Hva er personlig merkevarebygging?

Julie E. Melby Foss er en av de tre studentene som var med på tirsdagens forelesning. Hun tok for seg temaer som er spennende, og som man vil få bruk for i fremtiden. Julie snakket om personlig merkevarebygging på Linkedin, og viktigheten av det å markedsføre seg selv for å være attraktiv på arbeidsmarkedet. Jeg skal nå oppsummere noe av det Julie tok for seg i forelesningen på tirsdag. 

Personlig merkevarebygging handler om markedsføring av deg selv og din kompetanse. Så da kan man tenke seg at du er produktet der du vil selge din kjernekompetanse. Det man bør tenke over er hva du kan tilby, hvilke erfaringer du har, hva du interesserer deg for og hva som er personlig og unikt for deg og din kjernekompetanse. Dette blir din digitale CV, der man bygger en merkevare rundt deg selv. Det er basert på det du kan, og har lyst til å presentere for potensielle arbeidsgivere i fremtiden. Dette vil være et sikkert konkurransefortrinn når det kommer til personlig merkevarebygging. 

Julie tar for seg noen punkter i forelesningen som jeg syntes er lærerike og som man bør tenke over når man skal drive med personlig merkevarebygging. Hun snakker om at det er viktig å vise at man er engasjert, og derfor må man forstå seg selv enda bedre, og velge hvordan du selv vil at du skal fremstå for potensielle arbeidsgivere i fremtiden. Arbeidsgivere elsker når du er engasjert, og du blir mer synlig i arbeidsmarkedet. Julie fikk drømmejobben ved å jobbe godt rundt personlig merkevarebygging. 

Bilde hentet fra Unsplash.com

Hvordan markedsføre seg? 

Det finnes mange måter å markedsføre seg på via digitale tjenester. Linkedin er et relevant verktøy for å bygge opp en digital CV. Her kan du legge ut oppnåelser, utdanning, kurs, erfaring, kompetanse og interesser. Ved å ha en god profil på Linkedin vil arbeidsgivere kunne sjekke ut din profil, og dermed kunne få et inntrykk og danne seg et bilde av deg før du kommer til et intervju. 

Andre måter å markedsføre seg selv er via andre sosiale medier som studieerblogg, twitter, Instagram osv. Når du poster innlegg på profilen vil man kunne skape mer interesse hos potensielle arbeidsgivere i fremtiden. 

Fem tips til deg som vil ha relevant jobb ved siden av studiene 

Julie tok for seg fem gode tips til hvordan du kan skaffe deg relevant jobb ved siden av studiene, og disse tipsene skal jeg nå dele med dere. Jeg syntes disse tipsene Julie delte med oss er veldig gode og relevante. Disse tipsene kan være en god start for deg som vil ha en jobb: 

 1. Tør å være frempå. Søk rundt og ta kontakt med personen du ønsker å jobbe for. 
 2. Ta del i timene og delta aktivt i klassen. Mange forelesere er fra bransjen, og det kan være positivt å skille seg ut i mengden.
 3. Skaff deg en god Linkedin profil.
 4. Ikke undervurder deg selv. Bare fordi du er ung og student betyr ikke det at du ikke har noe positivt å bidra med. 
 5. Få frem motivasjonen din. Vis at du er engasjert og nysgjerrig. 

Hvorfor ha en god Linkedin profil? 

Det siste jeg skal ta for meg som Julie tok for seg i forelesningen var hvordan man kunne bygge seg opp en god Linkedin profil. Jeg syntes hun delte flere gode tips til hvordan man kan skape og bygge seg opp en god Linkedin ved å tenke personlig merkevarebygging. Hvordan du selv vil at du skal bli oppfattet når du søker jobb. 

For å bli mer attraktiv for potensielle arbeidsgivere handler det om å optimalisere profil, bygge et nettverk rundt deg, produsere og publisere masse innhold for å gjøre deg synlig, og søke direkte kontakt med de aktuelle. Linkedin er en fin måte å presentere deg selv og din kompetanse på.

Bilde hentet fra Unsplash.com

Åtte steg til hva som kjennetegner en god Linkedin profil:

Julie tok for seg hva som kjennetegner en god profil på Linkedin, og det skal jeg nå ramse opp: 

 1. Førsteinntrykk – Din personlige merkevare: 
  – Hvem er du? 
  – Hva jobber du med? 
  – Hva kan du tilby? 
 2. Profilbilde – Ha et profesjonelt profilbilde.
  – Oppdatert og tydelig
  – Noen bør ta bilde av deg 
  – DU skal være i fokus. 
 3. Kontaktinformasjon: Hvor kan potensielle arbeidsgivere komme i kontakt med deg?
  – Hold viktig informasjon oppdatert 
  – Telefon, mail og øvrig kontakt
 4. Sammendrag: Skriv et godt og utfyllende sammendrag 
  Din mulighet til å vise kompetanse og kunnskap:
  – Er du eksepsjonelt god på et felt? 
  – Hvilke erfaringer har du? 
  – Hva motiverer deg?
  Ikke vært redd for å skryte litt  
 5. Arbeidserfaring og utdanning: Hold profilen oppdatert med all erfaring 
  – All erfaring er god erfaring 
  – Hva har utdanningene og erfaringene dine lært deg? 
 6. Ferdigheter: få frem dine unike ferdigheter
  – Trekk frem nøkkelegenskaper 
  – Vi til lisenser og sertifiseringer 
  – Her får du vist frem hva du er god på og hva du kan tilby
 7. Anbefalinger: Få en anbefaling fra tidligere arbeidsgivere, kollegaer eller medstudenter. 
  – Verdifulle anbefalinger 
  – Referanser for din neste arbeidsgiver 
 8. Interesser og aktivitet 
  Hvis hva du er interesserer deg for 
  – Kom i kontakt med andre med like interesser 
  Meld deg inn i relevante grupper 
  – Hold deg faglig oppdatert 
  – Delta med din erfaring i faglige diskusjoner 

Avslutningsvis vil jeg si at det var en lærerik og inspirerende forelesning som gav meg nyttig informasjon og gode tips til hva jeg bør tenke på og bevist på. Håper du likte innlegget mitt, og at du fikk noen gode tips som du kan ha nytte av. 

– Synne

2 Comments

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *