Et dybdeinnlegg av Brian Balfour – Første trinnene for å bygge en vekstmaskin.

I dagens blogginnlegg har vi fått i oppgave å finne et velskrevet dybdeinnlegg på engelsk for å oversett til norsk. Dybdeinnlegget jeg har valgt å oversette er skrevet av Brian Balfour, og er publisert 24.september 2014. Dette innlegget fant jeg på brianbalfour.com, og dersom du ønsker å lese innlegget hans. Balfour sitt Innlegget handler om hvilke steg man bør ta for å bygge opp en merkevare.  

De første trinnene for å bygge en vekst-maskin 

Når jeg møter nye bedrifter for å videreformidle de råd om vekst, får jeg stadig spørsmålet «Hvilken taktikk bør jeg og bedriften ta i bruk for at virksomheten skal vokse?». 
I starten forsøkte jeg å gi bedriftene et svar, men det føltes aldri riktig. Jeg møter disse personene uten å kunne vite noe om deres virksomhet eller kunder, og enda viktigere begynte jeg å se at dette spørsmålet stadig dukket opp. Bedriftene var på søk etter å finne en hemmelighet eller tips til teknikk for vekst som kan hjelpe for å få løst bedriftenes vekst problem. 

Svaret mitt på spørsmålet har siden den gang endret seg til at jeg trekker på skuldrene mine og sier «jeg vet ikke». Responsen jeg nå blir møtt med etter å ga besvart spørsmålet er et blikk som om jeg nettopp slo vinden ut av seilene deres. Når den pinlige stillheten er over etter å ha svart på spørsmålet fyller jeg på med å fortelle jeg bedriftene om å slutte å være på utkikk etter taktikker for det første, og heller fokusere på å etablere seg en vekstprosess. 

Prosess?!? Virkelig?!?!?

Det er fire grunner til hvorfor jeg prioriterer vekstprosess enn taktikker. 

1.  Vekst er summen av flere mindre deler 

Internettet faller lett for historier som handler om vekstkurver som du kan se i et eksempel nedenfor. Et resultat av dette er å holde fokuset på hva som skjedde rett før det så ut til å eksplodere, og dermed ser de etter den ene tingen som vil skape økning i vekst. 

Det vi virkelig burde være interessert i er alle tingene som ble gjennomført før kurven økte? Hva var alle tingene de utførte for å opprettholde veksten? Hvordan fant de frem til alle disse tingene? 

Et bilde som inneholder svart, datamaskin

Automatisk generert beskrivelse
Bilde hentet fra brianbalfour.com

Virkeligheten av vekst i et selskap er at det ikke finnes noe sølvkule. Men det betyr ikke at man aldri vil kunne oppnå resultater. Det vil du absolutt. De aller fleste resultatene oppstår fordi det er en kombinert læring av flere tidligere eksperimenter. De kommer fra å kjenne til din kanal, produkt og kunde bedre enn noen andre på markedet, og vil ta informative risikoer basert på denne type læring. 

Mennesker har en tendens til å fokusere på taktikk først, og er ofte på utkikk etter sølvkuler. De hopper etter den nyeste og beste taktikken eller kanalen som de har hørt om, i søk om å finne gullet i slutten av regnbuen istedenfor å ta den tiden det tar for å lære av de tidligere eksperimentene, og ta gode beslutninger basert på læringen. 

Det som er poenget er at man trenger en prosess som kontinuerlig skal generere nye vekstideer, teste og lære av prosessen på en effektiv måte og bruke lærdommen til å løse opp kontinuerlig vekst. 

2. Endringshastigheten akselerer

Dersom du kun ser på de siste 18 månedene, har alle store kundeoppkjøpskanalene gjennomgått noen endringer, og nedenfor kan du se noen av kanalene som har opplevd endringer: 

Et bilde som inneholder skjermbilde, svart

Automatisk generert beskrivelse
Bilde hentet fra brianbalfour.com

Det som fungerte på Facebook for kun 3 måneder siden, funker ikke i dag. Det som fungerer i dag, vil mest sannsynlig ikke fungere om 90 dager. Det samme gjelder alle de største kanalene. Det er noen som er tregere å endre enn andre, men det som er sikkert er at de vil endre seg. 

Hvis man ser på et makronivå de siste 15 årene vil du se to viktige trender. Det første er at nye kundeoppkjøpskanaler viser rask hastighet, og det andre er at effektivitetssyklusen foregår nå mye raskere. 

Bildet nedenfor ble laget av den enestående James Currier fra Ooga Labs.  

Et bilde som inneholder tekst

Automatisk generert beskrivelse
Bilde hentet fra brianbalfour.com

Endringshastigheten når det kommer til kundeoppkjøp er rask, og hastigheten øker stadig. Vekstteamene må bli bedre og raskere samtidig for å kunne være et steg foran konkurrentene sine. 

Det som er poenget med taktikk er at det blir raskt utdatert. Du trenger derfor en prosess som kontinuerlig kan tilpasse taktikken til endringene i miljøet. 

3. Det som fungerer for deg, fungerer ikke for andre. 

Dersom du er som meg, leser du mest sannsynlig mye om hva andre gjør for å oppnå vekst. Det finnes ingen nøkkel for hvordan dette kan gjennomføres. Ta derfor det du leser som inspirasjon ikke en fasit. 

  • Ditt publikum er annerledes 
  • Ditt produkt er annerledes
  • Dine kunder er annerledes 
  • Din forretningsmodell din er annerledes 
  • Din VIRKSOMHET er annerledes 

Poenget er at man trenger en prosess som skal avdekke unike kombinasjoner av ideer som fungerer for ditt produkt, kundene og forretningsmodellen. 

4. Du trenger en maskin 

Suksessen for at et vekstteam er ikke nødvendigvis å finne frem til en vekst teknikk, men det bearbeide og bygge en vekstmaskin. En vekstmaskin har tre komponenter som er skalerbarhet, forutsigbarhet og repeterbarhet. 

Et bilde som inneholder skjermbilde

Automatisk generert beskrivelse
Bilde hentet fra brianbalfour.com

En vekstmaskin er bygget for å produsere en kundebase som er i stadig vekst. Maskinen prosesserer teknikker. Prosessen skaper maskinen. Det som er poenget med å bygge en slik maskin er at dersom man legger opp taktikken først er det samme som å skulle sette vognen foran hesten. Man trenger å se etter prosessen først for å kunne hjelpe deg til å bygge opp en skalerbar, forutsigbar og repeterbar vekstmaskin. 

Elementer av en god prosess

Vi benytter oss av en spesifikk prosess som jeg selv har opprettet, som er en del av en gammeldags vitenskapelig metode, delvis Lean Startup, og delvis mine egne tanker. Det finnes ikke riktige vekstprosesser. Men den viktigste delen er bare det å ha en, holde seg til den og forbedre den. Jeg tror at alle vekstprosesser bør ha noen elementer:

1. En måte å sette høye mål oppimot områder som påvirker veksten mest. 

2. En strukturert måte å kontinuerlig finne nye vekstideer og eksperimenter. 

3. En måte å prioritere disse eksperimentene

4. En måte å effektivt utforme eksperimentene.

5.  Analysere både vellykkede og ikke vellykkede eksperimenter

6. Del læringen med de andre i teamet, og implementering av dem tilbake i eksperimentlisten. 

Når dere oppnår disse 6 elementene, vil jeg tro at dere er på riktig vei til suksess. 

Hva er så spesielt med prosess? 

Jeg blir ofte stilt dette spørsmålet. Jeg blir også spurt om dokumenter som vi bruker. For å være ærlig, synes jeg ikke noe av det vi gjør er noe spesielt. Suksess fra en vekstprosess kommer fra å være grundig med å holde seg til prosessen, fordi 90% + ikke gjør det. Prosessen er vanskelig og kan være kjedelig. Det er fort gjort å falle av prosessen fordi man er på utkikk etter noe annet som kan fungere bedre. Derfor bør du ikke bekymre deg for å følge prosessen min nøyaktig eller ha de nøyaktige dokumentene som jeg tar i bruk. Det som er viktig er å fokusere på de 6 veletablerte elementene som er nevnt ovenfor i en prosess som skal fungere for deg og ditt team. 

Nedenfor legger jeg til en video dersom du ønsker å se Balfour. 

Video hentet fra youtube

Hva var det som gjorde at jeg valgte å oversette dette innlegget? 

Jeg valgte å oversette dette innlegget fordi jeg syntes han trekker frem flere gode elementer som er spennende, og som jeg kunne tenke meg å lære mer om. Jeg syntes Balfour tar for seg flere gode trinn til hvordan bygge seg opp en velfungerende vekstmaskin for hvordan bedrifter kan nå suksess. Vi driver nå med å sette opp en nettbutikk som en del av eksamen, og jeg tenker at man kanskje bør begynne å tenke vekst i forhold til å velge ut en prosess som er velfungerende for oss enn å se etter alle disse taktikkene med engang der det kan være lett å feile. 

Jeg vil anbefale dere å lese innlegget som Balfour har skrevet, som jeg lenker til her. Jeg vil også anbefale å se videoen som jeg linket til ovenfor her. Håper du likte innlegget, og vil fortsette å følge med videre dette semesteret. 

– Synne.

One Comment

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *