Inbound markedsføring – hva innebærer det?

Jeg skal i dette innlegget ta for meg hva inbound markedsføring handler om, hvordan det fungerer og hvilke fordeler det er å ha elementer av inbound markedsføring i forhold til digital markedsføringsstrategi. Jeg vil også få frem hva som skiller inbound-   og outbound markedsføring. 

Hva er inbound markedsføring, og hvordan fungerer det? 

Inbound markedsføring er en digital markedsføringsstrategi for å skape engasjement hos kundene. Inbound marketing er det motsatte av det man kaller for den tradisjonelle markedsføringen, og dette er en metode som stadig er i vekst. 

Det er en 100 % datadrevet og målbar strategi for å få kunden til å oppsøke din bedrift. Denne digitale markedsføringsstrategien er et effektivt hjelpemiddel for bedrifter som vil skape mer oppmerksomhet hos kunden, for å så skape trafikk på nettsiden. Når man skal ta i bruk denne metoden vil det være smart å lage et godt og forståelig innhold som brukerne søker etter, alt etter hvilket behov de har. Det handler om at bedriften ikke skal behøve å trenge seg på kunden for å få salg, men at kunden selv oppsøker bedriften.  

Når bedrifter benytter seg av inbound markedsføring konverterer man kunder ved bruk av kampanjer som skaper engasjement og tiltrekker seg kundens oppmerksomhet. Hvis det er slik at bedriften lykkes med konverteringen av kundene vil den fortsette med å skape engasjement som videre vil lede til vareprat, som vil gi mer verdi og utbytte for bedriftene.

Inbound marketing er en tilnærming til digital markedsføring som er basert på kjøpsreisen, som vil starte før kunden kontakter bedriften eller selskapet. 

Bilde hentet fra pexels.com

Inbound metoden – 4 markedsføringstiltak 

Fase 1: Tiltrekke 

For at bedriften skal få den trafikken de ønsker på nettsidene sine bør de ha som mål å nå ut til kundemålgruppen. Det bedriften må gjøre først er lage innhold som artikler, innlegg, bilder eller videoer på bedriftens nettsider, og andre sosiale kanaler som skaper engasjement hos kunder. Så optimaliserer man innholdet for søk. 

Fase 2: Konvertere 

Når man får besøkende til nettsiden, er bedriftens neste oppgave å konvertere disse kundene til leads. Her må man finne løsninger for å få kunder til å legge igjen kontaktinformasjon på bedriftens nettside. Det bedriften kan gjøre for å skape en relasjon er å tilby vervekampanjer eller fristelser som f.eks rabattkoder, dersom man blir medlem eller melder seg på nyhetsbrev. Det handler om å skape en følelse hos kunden som gjør at man føler seg spesiell, og at de får et godt inntrykk. 

Fase 3: Selge 

Når bedriftene har vervet noen potensielt gode kunder er man på vei i riktig retning. Her handler det om å følge opp kundene ved å skreddersy annonser og et innhold som er verdifullt. Det er viktig å kontakte kundene slik at man kan følge opp, og de føler seg ivaretatt. 

Fase 4: Begeistre 

Det siste steget i denne prosessen handler om å begeistre kundene. Her er det viktig at bedriftene fortsetter med å skape gode verdier for kunden ved å gi et godt inntrykk og skape tillit. Det er ikke slik at når kundene har dratt kortet er de ikke like viktige lenger, tvert imot. Her handler det om å fortsette med gode samtaler, begeistre kundene til å komme tilbake og håpe på at bedriften vil få mer salg. Et av målene som bedriften bør sette seg er å gjøre kunden til ambassadør slik at de kan dele innholdet og tjenestene til andre som er potensielle i målgruppen.

Noen verktøy som bedriftene kan benytte seg av for å følge opp kundene sine og for å få de til å føle seg i varetatt, er å sende ut en spørreundersøkelse som er en av de beste metodene for å finne ut av hva kundene ønsker seg. De får muligheten til å uttrykke sine meninger om kundeforholdet og servicen. Denne type undersøkelse kan bidra til å finne ut av behovet målgruppen har. Andre tips kan være det å ha et godt tekstinnhold der man får frem det som målgruppen er interessert i å lese. Bruk verktøyene du har for å hjelpe kundene til å nå målene, og dekke deres behov. 

Sosiale medier er noe de fleste tar i bruk og det vil være viktig å overvåke de viktigste samtalene i de sosiale kanalene. Det handler om å være rask når kunden kontakter bedriften via de sosiale mediene. Da viser de at de følger opp kundenes ønsker og behov. 

Bilde hentet fra unsplash.com

Noen fordeler ved å benytte seg av inbound marketing

Det er flere fordeler ved å benytte seg av denne markedsføringsstrategien. For det å ta i bruk inbound markedsføring vil være perfekt for bedrifter som tilbyr en langsiktig kjøpsprosess der man er opptatt av kundene.  

Men det er ikke nok å bare tiltrekke seg kunder til bedriftens nettside. For når man benytter seg av denne strategien er det viktig å skape gode kunderelasjoner, og deretter opprettholde kontakten i tiden etter. Som leverandør må man være behjelpelig og vise kundene at du bryr deg om at kunden skal ha en god opplevelse. Det handler mye om å ta vare på de kundene du har, slik at de kan anbefale bedriften videre for å vokse over en lengere periode. Det er viktig at bedriften kan løse kundenes problemer ved å være imøtekommende og lytte etter hva de ønsker. 

En annen viktig del av denne strategien er å opprettholde et høyt nivå på salg, markedsføring og god service.  

Inbound marketing bygger på tre premisser

1. Kommunikasjon basert på inbound markedsføring er mer lønnsomt enn outbound marketing. 

2. Digitale tiltak har større kostnader enn analoge tiltak 

3. Digitale tiltak er mer målbare enn analoge tiltak.

Ved å ta i bruk denne metoden vil man få hentet ut det beste av digital markedsføring, samtidig som det er mer oversiktlig, og man kan få det tilpasset til hvilken kundegruppe bedriften har. 

Bilde hentet fra unsplash.com

Hva er ulikhetene mellom inbound- og outbound markedsføring? 

Inbound markting handler om det å drive markedsføring på en utradisjonell måte. Her bruker man bedriftens nettside til å markedsføre seg for å nå ønsket målgruppe. Men når det kommer til outbound marketing er en metode for salg og markedsføring som har vært lenge på markedet. Dette kom før internett, og det er en helt annen metode enn hva inbound marketing dreier seg om. Outbound marketing handler om å markedsføre seg til en større gruppe mennesker ved bruk av telefonsalg, TV-reklame, kataloger, kundemagasiner eller masseutsendelser på e-post. 

Det finnes noen ulemper ved bruk av outbound marketing, og det er at det krever en stor investering, noe ikke alle bedrifter har. Det andre er at det er lite målrettet, og kan oppfattes som upersonlig, og er en vanskelig metode å måle.

Jeg håper du kan innlegget og temaet like interessant som meg. Hvis du har lyst til å lære mer om inbound marketing kan du trykke deg inn på kildene jeg har tatt i bruk. 😀

– Synne

Kilder

https://blogg.markedspartner.no/hva-er-inbound-marketing

https://www.techweb.no/blogg/hva-er-inbound-marketing

https://www.megabite.no/blogg/hva-er-inbound-marketing-

https://www.avidlyagency.com/no/growthhub/hva-er-inbound-marketing

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *