Organisk søk vs. Betalt søk – hva er forskjellen?

Hei, da var det ny uke og nytt blogginnlegg. Denne uken har vi fått i oppgave å skrive om forskjellen på organisk- og betalt søk. Dersom vi søker opp noe på Google, dukker det opp masse forskjellige resultater av både organiske- og betalte søk. Men hva er egentlig dette? Det er det jeg skal ta for meg i dag. Det første jeg skal gå inn på er hva organiske- og betalte søk er, og deretter forklare hva forskjellen på de to elementene er, og hvordan digitale markedsførere tar i bruk dem.

Hva er organisk søk?

Et organisk søk er resultater som kommer opp uten at bedriftene har betalt for det. Organiske søk er blitt den del av kundenes kjøpevaner og de er resultat av kundenes tidligere søk. Vi mennesker benytter oss stort sett alltid av google eller andre søkemotorer når man skal gjøre et kjøp. Når vi skal kjøpe oss noen nye sko, eller reise på ferie drar vi ikke direkte til butikken eller et reisebyrå. For det er slik i dag at vi mennesker benytter oss av internettet for å undersøke markedet før man bestemmer seg for kjøpet av produktet. Vi får alle svarene vi lurer på bare ved å gjøre et kort og konkret søk på nettet. Svar som dreier kan dreie seg om det vi trenger å vite om den aktuelle varen, som pris, fraktbetingelser og tilgjengelighet.

Organisk søk som man også kan kalle for SEO (søkemotoroptimalisering), går ut på å lage innhold som har god kvalitet og relevans som vil belønnes med en høyere plassering når man gjør søk. Det bidrar til at bedriftenes annonser blir mer synlige, selv om de havner under de betalte annonsene på Google. 

Bildet hentet fra unsplash.com

Slik kan bedrifter bli mer synlig ved å benytte seg av organisk søk 

Organisk søk er blitt mer å se, og det er bedriften selv som står bak dersom man havner høyt på listen. Dette er fult mulig å få til bare man setter seg klare mål for å kunne oppnå organisk søk. Derfor bør bedrifter være aktive og synlige på nettet slik at man kan konkurrere med andre bedrifter om kundene. 

Her er det noen gode punker til hvordan bedrifter kan gjøre for å ligge et steg foran konkurrentene er:

  • Optimalisere for organisk søk. Bedriften bør tilpasse seg endringer, og utvikle seg raskt. 
  • Invester mer i organisk søk. 
  • Ikke haste-implementer tiltak. Bedriften bør planlegge og utvikle en god strategi. 
  • Finne informasjon om hva målgruppen søker etter, og gi de det de vil ha. 
  • Integrer organisk søk inn i alle aspekter av markedsføringen. 

Ved å gjennomføre disse punktene vil du da nå ut til flere aktuelle kunder, konvertere besøkende til kjøpere, og forvandle tilfredse kunder til lojale tilhengere som kjøper mer fra bedriften din, og engasjere nære og bekjente. 

Hva er betalt søk?

Bilde hentet fra unsplash.com

Bedrifter som benytter seg av betalt søk vil ha en påvirkning for deres synlighet, trafikk og salg. Betalt søk er når selskaper betaler for at deres annonser skal havne øverst på listen på Google, altså at de kjøper seg en plass høyt på listen for å få mer trafikk. Dette gjør de ved å betale for annonsen og konkrete nøkkelord som kobles til dem. Bedrifter som ønsker å benytte seg av betalte søk bruker som regel Google ads for å kunne få sine annonser øverst på listen. Den som byr høyest får best plassering. Dette vil man kunne se når man gjør et søk, og det ser man ved at de ligger blant topp 3-5 plass eller at det står annonse. Bedrifter som betaler for å komme seg høyt på søkemotorer planlegger ikke utfra søkeordene, men utfra kundegruppen. 

Betalte søk fungerer slik at man oppretter en annonsetekst der innholdet kommer klart frem om hva bedriften har å tilby. Deretter velger man seg ut noen søkeord som er relevante for annonsen, og det siste som skal gjøres er da å bestemme seg for dagsbudsjett for hvor mye det skal koste å ha den annonsen hver dag og hvor mye bedriften er villig til å betale for per klikk. 

Bilde hentet fra unsplash.com

Betalt søk er en god og lett strategi som er lett å igangsette for bedrifter som er ute etter å nå sine mål om økt trafikk på kort tid. Denne strategien hjelper bedrifter med å gi verdifulle data. Det er målbart og sporbart dersom man laster ned Google Analytics og Google ads som man betaler for, slik at man kan få tilgang til å måle trafikken nøye, og se på data for annonsen slik at man har kontroll. Det er også en godt fungerende strategi for å kunne nå de potensielle målgruppene. 

Hva er forskjellen? 

Kort fortalt om hva forskjellen er. Det skilles mellom organisk- og betalt søk når det er snakk om søk. For ved betalte søk vil man fort kunne se at bedrifter har lagt ut penger for å komme seg høyt opp på listen. Organisk søk er fortjent, mens betalt søk er kjøpt og dermed ikke fortjent sin plass. 

Hvilken av strategiene bør du ta i bruk? 

Det er helt opp til en bedrift å selv velge om man skal gå for organisk- eller betalt søk. Det handler om hva man har råd til, og hvilken strategi som passer best for bedriften. Dersom man velger å benytte seg av betalte søk for havne på første plass når det blir gjort et søk vil man spare mye tid, og det vil fort komme trafikk på nettsiden. Men når man velger organisk søk vil det kreve mye innsats, ressurser og tid for å havne høyt på listen. 

Som nevnt ovenfor er kommer det mye bra fra begge strategiene, likevel er det nok lettere for de som har mulighet for å betale for søk. Mulighetene deres er nok bedre for å lykkes men likevel kan de organiske fungere, dersom må jobber for å få den fortjente plassen. 

Man må sette seg inn i begge for å kunne finne den som er egner seg best for bedriften. 

Håper du likte dagens innlegg, og at du lærte noe nytt.

– Synne

Kilder

https://www.iteo.no/vare-tjenester-iteo/performance/seo/?utm_term=hva%20er%20seo&utm_campaign=%23SEM&utm_source=adwords&utm_medium=ppc&hsa_ver=3&hsa_grp=93539521658&hsa_acc=7631154236&hsa_ad=414333592770&hsa_src=g&hsa_tgt=kwd-374007487596&hsa_kw=hva%20er%20seo&hsa_cam=9106877259&hsa_mt=b&hsa_net=adwords&gclid=CjwKCAjw2uf2BRBpEiwA31VZjwgYmoqa4AqFrHSyaWgGAKUw7p3YJpfmQdLhOPlTExbWWjECJ-e-CRoCe3YQAvD_BwE

https://www.spiredigital.no/artikler/8-grunner-til-aa-komme-i-gang-med-betalt-soek-nå/

https://bpnww.no/tjenester/betalt-sok/

One Comment

Add a Comment

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *